Weź np. coś ze strony 193 i będzie OK.
Dziwne problemy z elektroniką
Zwiń
X
-
Dziwne problemy z elektroniką
Auto mam od półtora miesiąca i w ciągu tego czasu spotkało mnie kilka dziwnych akcji ze strony samochodu.
Może ktoś miał podobne sytuacje, bo w ASO nic nie wiedzą - nie ma błędu w kompie to nie ma problemu.
- któregoś razu przy uruchamianiu auta dostałem choinke kontrolek i komunikat na ekranie radia:
usterka stabilizacja toru jazdy ESC
usterka układ kontroli ciśnienia w oponach
Uruchamianie/wyłączanie auta nic nie dawało, komunikat cały czas się pojawiał. Zniknął po kilku minutach jazdy, jak wybierałem się do ASO. Błędu brak.
- często przy uruchamianiu auta komunikaty na maxi-docie na chwilę (2-3 sekundy) pojawiają się po niemiecku. To jest do przeżycia. Ale jednym razem ten niemiecki został na stałe. Na radiu został polski. Musiałem wejść w ustawienia radia, włączyć inny język i dopiero w kolejnym kroku znowu polski.
- sytuacja ostatnia, przedwczoraj wsiadam do auta a na maxi-docie wita mnie komunikat (cytuję z pamięci, więc może deczko przekręcam)
kluczyk nie rozpoznany (mam keyless) i przez chwilę nie mogłem uruchomić auta. Kluczyk zawsze w tej samej kieszeni.
Spotkał się ktoś może z czymś takim?Pozdro
-
-
Zamieszczone przez martini73Zamieszczone przez LeniwiecA jak to sprawdzić?
Auto było niedawno na przeglądzie (ogólnie auto jest roczne) i aku powinno być ok.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Leniwiecgreg505, dzięki za podpowiedź, aku na postoju pokazuje na 70%. To chyba dobra wartość, hm?
Klemy wg mnie są dobrze przykręcone. Pod osłoną aku wszystko wygląda tip top.
Nie pozostaje nic innego jak poczekac az blad sie zapisze w pamieci komputera :?Black magic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg50570% jest ok, po dluzszej jezdzie powinno wskazac 80%
Greg505 masz faktycznie takie wartości % naładowania akumulatora? Fakt, że ze względu na "Webasto" mam fabrycznie akumulator 70 Ah ale jak wejdę w stopień jego naładowania praktycznie zawsze mam 90%, raz po weekendzie stania na mrozie pokazał 80% ale było to raz jedyny na mrozie i to przez dwa dni stania pod blokiem, a tak zawsze ma 90% ale co ciekawe raz tylko pokazał mi 100% raz jedyny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszc2Zamieszczone przez greg50570% jest ok, po dluzszej jezdzie powinno wskazac 80%
Greg505 masz faktycznie takie wartości % naładowania akumulatora? Fakt, że ze względu na "Webasto" mam fabrycznie akumulator 70 Ah ale jak wejdę w stopień jego naładowania praktycznie zawsze mam 90%, raz po weekendzie stania na mrozie pokazał 80% ale było to raz jedyny na mrozie i to przez dwa dni stania pod blokiem, a tak zawsze ma 90% ale co ciekawe raz tylko pokazał mi 100% raz jedyny.
Akumulator i alternator mam tez jakis mocniejszy ze wzgledu na silnik, start&stop, podgrzewana szybe/fotele.Black magic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg505musisz przytrzymac ten przycisk do kasowania przebiegu, trzymasz go do momentu az pojawi sie na wysietlaczu znaczek akumulatora, wtedy puszczasz i podaje ci % wartoscO3 elegance 1.4 tsi dsg, race blue, amazing, columbus, kessy + dodatki
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77449
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dawidanTak na marginesie, jak sprawdzic to w wersji 1,4? Przytrzymanie przycisku pokazuje tylko opcje zmiany godziny i wskania przegladu.
1.Otwierasz normalnie samochód.
2. Zamykasz drzwi (wszystkie mają być zamknięte bez zamykania ich na zamek z pilota po prostu zamykasz żeby nie były otwarte);
3.Wkładasz kluczyk do stacyjki (nie przekręcasz);
4. Wciskasz przyciski i trzymasz (i tu na początku wydaje się, że nastąpiło skasowanie przebiegu (tego co można kasować po chwili przechodzi to trybu ustawiania godziny a a po chwili wyskakuje status akumulatora wtedy puszczasz przycisk).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dawidanTak na marginesie, jak sprawdzic to w wersji 1,4? Przytrzymanie przycisku pokazuje tylko opcje zmiany godziny i wskania przegladu.
Komentarz
-
-
Po długiej trasie naładowanie aku jest na 80%. Więcej chyba nie będzie w takim razie.
Język dalej mi się sam przełącza, ale co do pozostałych rzeczy jest puki co spokój. Mam teraz większy problem, opisałem go w innym wątku.
Co do języka, to 2-3 dni temu miałem znowu taką sytuację i zmienił mi się język na maxidocie. Ale nie miałem czasu go poprawiać, więc go zostawiłem w spokoju. Po następnym uruchomieniu auta miałem znowu polski. Qwa, nie kumam tego auta. :?Pozdro
Komentarz
-
-
Panowie, czy potwierdziliscie tezę ze przyczyną wyskakiwania błędów jak uszkodzony system esc, czujnik ciśnienia w oponach, a nawet Ss, to wina słabo naladowanego akumulatora? Dzisiaj po jeździe zgasilem auto, i po 30 min, odpalilem i taka oto niespodzianka mnie zastala. Po tym jak ruszylem kontrolki zgazly a po zgaszeniu i odpaleniiu auta system Ss również ozyl.. dziwne
Komentarz
-
-
Dobrze, że ktoś odkopał temat bo ja też się bujam z czymś podobnym - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=84904
Natomiast komputer nie chce mi pokazać stanu naładowania akumulatora - wyskakuje mi tylko "SOC - - -" bez żadnych procentów :|
Komentarz
-
-
piter_tm, nigdy nie wpadłem na to, by sprawdzić poziom naładowania aku w sytuacji jak wyskakuje uszkodzenie ESP. Przy kolejnej takiej akcji postaram się nie zapomnieć. Natomiast ASO rozkłada ręce, bo jak przyjeżdżam do nich, to błędu nigdy już nie ma i nie widzą co jest grane. Od czasu założenia tego tematu miałem ten błąd jeszcze ze 3-4 razy. Zaraz kończy mi się gwarancja i nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić.
Natomiast świrowanie maxi-dota, jakby się ktoś pytał skoro wątek odkopany, pomogła aktualizacja oprogramowania Columbusa
neoXs, a sprawdzasz aku przy wyłączonym silniku?Pozdro
Komentarz
-
-
Natomiast ASO rozkłada ręce, bo jak przyjeżdżam do nich, to błędu nigdy już nie ma i nie widzą co jest grane. Od czasu założenia tego tematu miałem ten błąd jeszcze ze 3-4 razy. Zaraz kończy mi się gwarancja i nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić.
neoXs, a sprawdzasz aku przy wyłączonym silniku?
Komentarz
-
-
neoXs,
Zamieszczone przez ŁabikNagrałem filmik jak się sprawdza stan naładowania akumulatora.
https://www.youtube.com/watch?v=DGwThFyxWE0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dontakneoXs,
Zamieszczone przez ŁabikNagrałem filmik jak się sprawdza stan naładowania akumulatora.
https://www.youtube.com/watch?v=DGwThFyxWE0
Komentarz
-
Komentarz